Congressen

VFBV Voorjaarscongres 2020: 1 april 2020

Op woensdag 1 april vindt in het Sparta Stadion te Rotterdam het VFBV Voorjaarscongres plaats. De VFBV werkt er hard aan om een interessant en goed gevuld programma neer te zetten. Houd deze pagina in de gaten voor updates.

Programma

Ontvangst: 14:00 uur
Aanvang programma: 14:30 uur
Einde programma: 21:00 uur

Het programma is nog niet bekend. Houd deze pagina in de gaten voor updates over het programma.

Bereikbaarheid

Het VFBV Voorjaarscongres vindt plaats in Sparta Stadion te Rotterdam.
Adres: Spartapark-Noord 1, Rotterdam
Voor meer informatie over de route kunt u hier terecht.

Parkeren

U kunt tijdens het congres gratis parkeren op P5.

Inschrijven

Schrijf je nu hier in. Registratie voor het VFBV Voorjaarscongres wordt verzorgd door Excel Congresservice.

 


Voetbal Medische Workshop 2020: 4 maart 2020

Voortgang van (veld-) revalidatie na een voetbalblessure.

Inhoud workshop

Tijdens Return-to-Sport (RTS) moeten fysiotherapeuten (en overige clinici) een balans bewaken tussen vroege terugkeer en het risico op recidief letsel. Daarbij moet in acht genomen worden dat een té vroege terugkeer naar sport het risico op recidiverend letsel verhoogt, maar dat het beschikbaar hebben van alle spelers (of de beste spelers) de prestatie van het team kan verhogen. Om deze componenten goed te balanceren, is praktische en wetenschappelijke kennis nodig van dit risico, om vervolgens RTS te kunnen plannen en aan te passen. Het kwantificeren en monitoren van externe belasting middels Global Positioning Systems (GPS) is een belangrijke ontwikkeling welke dit proces kan ondersteunen. Echter, ook de kwalitatieve kant van beweging, zeker bij onverwachte en spontane bewegingen gelijk aan een trainings- of wedstrijd context, dient zorgvuldig beoordeeld en opgebouwd te worden. Matt Taberner ontwikkelde hiervoor het ‘Control-Chaos Continuüm’ (CCC): een framework welke 5 fasen beschrijft hoe de veldrevalidatie na een blessure opgebouwd kan worden van een gecontroleerde setting naar uiteindelijk een chaotische setting. Hierbij worden GPS-variabelen, hartfrequentie-variabelen en de kwalitatieve beoordeling van bewegen geïntegreerd in de stapsgewijze voortgang van de revalidatie.

Docent

Matt Taberner is een ervaren clinicus die al jaren eindverantwoordelijk is voor de revalidatie van topvoetballers in de Premier League. Met een achtergrond op het gebied van fysieke ontwikkeling en prestaties (Sports Science, Sports Nutrition, Strength & Conditioning) werkte Matt bij Aston Villa als hoofd fysiotherapie van de academie. Vanwege zijn innovatieve en succesvolle benadering werd hij gevraagd om onderdeel te worden van de medisch/fysieke staf van Everton. Als ‘Head of Rehabilitation’ is Matt bij Everton eindverantwoordelijk voor de revalidatie van de selectiespelers. Op dit moment is Matt zijn promotietraject bij de Universiteit van Liverpool aan het volbrengen met onderzoek naar Return-to-Sport processen in het profvoetbal. Recentelijk zijn er enkele van zijn publicaties uitgekomen in onder andere het British Journal of Sports Medicine, Science and Medicine in Football, en het NCSA Strength & Conditioning Journal.

Programma

08.30 – 09.00 Inloop
09.00 – 09.45 Deel 1: Theoretische achtergrond en toepassing van het ‘Control-Chaos Continuüm’ in voetbal
09.45 – 11.15 Praktische toepassing op het voetbalveld: Het ‘Control-Chaos Continuüm’ inclusief voorbeelden per fase en voortgang binnen/tussen fasen
11.15 – 11.30 Pauze + Koffie
11.30 – 12.00 Vragen/Antwoorden en interactieve discussie
12.00 Lunch @ KNVB Trainingscentrum

 

Accreditatie

CKR Fysiotherapie:                          Aangevraagd (2019 3 punten)
Keurmerk Fysiotherapie:                  3 punten

Leerdoelen

Na het bijwonen van deze workshop kan de deelnemer
– Het Control Chaos continuüm praktisch en theoretisch toepassen in de (veld-)revalidatie
– Sport-specifieke revalidatie beter uitvoeren op het (voetbal-)veld
– Het belang onderbouwen van het terugbrengen van (prof-)voetballers naar hetzelfde niveau als vóór de blessure
– Het niveau van vóór de blessure (ofwel de voetbalprestatie) beter integreren als uitkomstmaat in zijn/haar behandelplan
– Begrijpen waarom communicatie en verschillende overwegingen een integraal onderdeel vormen van het Return-to-Sport plan c.q. de revalidatie
– Beperkingen voor gevarieerd bewegen in de verschillende fasen van de revalidatie beter herkennen, beoordelen en behandelen.
– Begrijpen dat iedere blessure een individuele casus is, dat geen enkel protocol op iedere casus past, en welke overwegingen er zijn ten aanzien van het individualiseren van een revalidatie plan.

Inschrijven

Meer informatie of inschrijven: https://soccerdoc.nl/ws20/
VFBV leden krijgen € 25,- korting op het deelnamebedrag!