VFBV Jaarcongres 2018 – 2 mei – PSV

Programma VFBV Congres 2018

2 mei 2018, Philips Stadion te Eindhoven, 14:00-20:30

“Peesletsels in het betaald voetbal; de laatste inzichten”

14.00 Ontvangst
14:30 Opening door Maarten Gozeling, voorzitter VFBV en Toon Gerbrands, PSV
15:00 Peesletsels in de schouder
Dr. Peer van der Zwaal, orthopedisch chirurg, Haaglanden MC
15:30 Proximale hamstringavulsies

Drs. Claire Verheul, fysiotherapeut en bewegingswetenschapper en Anne van der Made
Orthopedisch manueeltherapeut, sportfysiotherapeut en bewegingswetenschapper

Ik ben in 1995 afgestudeerd als bewegingswetenschapper aan de VU in Amsterdam . In 1998 rondde ik de verkorte opleiding fysiotherapie aan de Hogeschool Utrecht af om me daarna te specialiseren in de sportfysiotherapie en manuele therapie.

Tot 2008 werkte ik als fysiotherapeut en bewegingswetenschapper op het Sport Medisch Centrum Papendal in Arnhem. Daarna kwam ik naar Amsterdam voor een nieuwe uitdaging bij ManualFysion. Per 1 januari 2010 trad ik toe tot de maatschap en werd ik partner van Michael Davidson en Marco van Leeuwen.

Ik heb inmiddels veel ervaring in het begeleiden van topsporters. Jarenlang was ik de fysiotherapeute van de Nederlandse Volleybalbond waarbij ik zowel het indoorteam als het beachteam begeleidde. Daarvoor werkte ik voor de Koninklijke Nederlandse Tennisbond en diverse andere individuele topsporters.

Met de beachvolleyballers ging ik naar de Olympische spelen van Beijing in 2008 en Londen in 2012. Op dit moment ben ik verantwoordelijk voor diverse sportteams van het CTO en begeleid ik het Nederlands Basketbalteam dames. Sinds 2017 ben ik ook verbonden aan het Nederlands Oranje Heren hockeyteam.

Mijn specialisatie is de orthopedische revalidatie van (complexe) (sport)letsel

16:00 Discussie
16:15 Pauze
16:30 Intra-musculaire peesletsels
Dr. Guus Reurink, sportarts en bewegingswetenschapper, AMC en KNVB
17:00 Is het een pees- of een botletsel: inzichten en praktische adviezen uit de klinische
psycho-neuro-immunologie
Thomas D’havé, osteopaat
17:30 Discussie
17:45 Diner
18:30 Patellapeesklachten
Dr. Robert-Jan de Vos, sportarts, Sportarts en staflid van de afdeling Orthopedie Erasmus MCRobert-Jan de Vos heeft ervaring met de niet-operatieve behandeling van sportblessures. Hij is opgeleid als sportarts en heeft daardoor kennis van een breed palet aan sporten en sportblessures. Zijn expertise is de behandeling van peesblessures, waarvoor de Academische Peespoli is gestart. Er is nauwe samenwerking met collega sportarts Adam Weir en de orthopedisch chirurgen, waardoor overleg of een verwijzing kan plaatsvinden indien dit noodzakelijk is.

Dr. de Vos was voorheen voetballer op het hoogste amateurniveau en heeft recent duurevenementen als La Marmotte en de Alternatieve Elfstedentocht volbracht. Hij is momenteel clubarts bij SBV Excelsior en verzorgt medische begeleiding bij nationale jeugdteams van de KNVB.

Op wetenschappelijk gebied is Robert-Jan de Vos actief betrokken bij het onderzoek naar sportblessures. Hij promoveerde in 2010 met het proefschrift getiteld “Imaging and Treatment of Chronic Midportion Achilles Tendinopathy”. Momenteel begeleidt hij studenten en promovendi bij onderzoeksprojecten naar de waarde van nieuwe beeldvormingstechnieken en behandelmethoden van peesblessures. Daarnaast richt hij zich op preventie van sportblessures bij voetballers en hardlopers.

19:00 Voeding en peesletsels
Drs. Peter de Res, AFC Ajax
Wetenschappelijk sportvoedingsadviseur en topsporter. Peter is werkzaam bij Universiteit Maastricht.Peter heeft zitting gehad in het sportvoeding expertpanel van de IAAF (International Amateur Athletics Federation), waarvoor hij naar Monaco is geweest. Hij is reviewer voor de wetenschappelijke tijdschriften “International Journal of Sports Nutrition and Exercise Metabolism” en “Journal of Applied Physiology”.

Hij heeft zijn opleiding gedaan op de Wageningen Universiteit en University of Texas at Austin en mag zichzelf daardoor voedingskundig ingenieur noemen onderscheid zich van dietisten door meer nadruk op kennis en wetenschappelijke achtergronden. Hij heeft als eerste Nederlander de tweejarige opleiding van het IOC: IOC Diploma in Sports Nutrition afgerond. Peter heeft de opleiding in 2007 cum laude voltooid.

Momenteel doet Peter ook promotieonderzoek op de Maastricht University, in de M3-research groep onder leiding van Luc van Loon. Hij is als voedingskundige onder andere betrokken geweest bij de Rabobank Wielerploegen, Team Distantnce Runners en NOC*NSF. Peter heeft zelf jarenlange ervaring als nationale tophardloper. Als lid van Team Distance Runners en AV Castricum heeft hij persoonlijke records van 3.47.19 op de 1500 tot 1.06.17 op de halve marathon en 2.27.44 op de hele marathon. Tegenwoordig doet hij triathlon met als voorlopig hoogtepunt een 22e plaats in de Ironman Regensburg in een tijd van 9u12.

19:30 Discussie
19:45 Afsluiting
Luc Nillis, PSV en Maarten Gozeling, voorzitter VFBV
20:15 Borrel